STHLM K°L pall

Möbeldesign är så fantastiskt roligt! Där slutprodukten för mig är som ett fysiskt exempel på min fantasi, precis som för en skulptör. När jag fick chansen att rita, formge och bygga min egen möbel – som del i en kurs på Linköpings Universitet – var glädjen enorm!

Till en början handlade kursen om att formge en produkt ur ett konsthantverksperspektiv. Mitt intresse för form och rumsgestaltning förde mina tankar till att göra en stol. Något som de flesta möbeldesigners ”ska ha gjort”, om en till exempel läser på Malmsten.

Inspiration

Det som inspirerade uttrycket i pallen var flera saker. Jag kastade mig in i projektet med intentionen att bara använda min intuition och ha roligt. Samtidigt var jag tvungen att vetenskapligt kunna förklara mitt tillvägagångssätt. Därför tog jag fram flera nyckelord som grund till formen.

  • Typografi
  • Natur
  • Textur
  • Industriellt
  • Dansk Design

Med dessa ledord som drivmedel förde jag mina skisser mellan 50-talets tidstypiska moderna design och den industriella ton som idag finns på marknaden i form av stålrör, gjutjärn och mötet med det grova o-arbetade materialet i mörkt eller betsat trä.

Denna idé ville jag flirta med och uppnå kursmålen angående fint hantverk. Med smide och trä-svarvning arbetade jag fram små prototyper och delar av lösningar på sammansättning innan jag tillslut kunde presentera min första färdiga produkt. En produkt som för kursens mål uppnådde sin fulla potential, men med plats för förbättring.

I senare kurser blev det fokus på utveckling av formen och ur ett marknadsperspektiv. Hur skulle jag till exempel kunna göra en serie av samma modell utan att förlora för mycket tid eller kvalitet?

Lösningen kom i form av en manuell mekanism för att alltid böja benen i exakt samma vinkel, med exakt samma radie. Denna ”jigg” förenklade arbetet avsevärt och gjorde att jag kunde presentera inte bara en eller två, utan fyra stycken pallar totalt efter utbildningen. Helt och hållet utan tidigare erfarenheter av hantverk!

Utan min praktik hos Pablo på Smedja Järneken skulle jag inte ha lyckats. Ändå spenderade jag väldigt mycket tid med instruktionsvideos och med näsan i smidesböcker. Information kan bara få en att komma så långt, medan fysisk, praktisk erfarenhet och övning får en att komma längre.

Avslutningsvis vill jag hänvisa till fler inlägg på bloggen, med mer detaljerad information om pallarna var för sig.

mvh, Lucas

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s